Sören Van Laer

Floraliën Gent 2022 – Een wandeling door het paradijs

Covid-19 stak wat stokken in de wielen en we moesten dus wat geduld uitoefenen om weer buiten te mogen komen en te kunnen genieten van creatieve schoonheid. Gelukkig daalden de besmettingscijfers en kreeg de organisatie van de Floraliën de kans om dit prachtige historische en wereldberoemde evenement opnieuw leven in te blazen.

Hoe zalig is het om te mogen kuieren tussen alle bloemen- en plantenpracht! Nog tot 8 mei staat de stad Gent in het teken van de Floraliën. Ontdek de Plantentuin met het verhaal rond innovatie, onderzoek en toekomst van de horticultuur. België was namelijk een van de pioniers in de sierteelt en op onze typisch Belgische manier werken wij verder aan die toekomst! In het ICC Gent, de Floraliënhal en het Kuipke wandel je door een bloemen- en plantenparcours.

België is niet alleen het land van bijzondere species van Azalea’s en Rhododendron, maar hier in ons land ontstaan ook bijzondere Bromelia’s, Bambusa’s, Hydrangea’s, Calathea’s, Phalaenopsis en andere orchideeën … Ze vinden hun weg tot in alle uithoeken van de wereld! Door een schitterende samenwerking tussen kwekers en designers kunnen we deze bijzonderheden op een prachtige manier bewonderen tijdens deze bloemenexpo.
Een heel positieve noot is ook de aandacht voor duurzaamheid. Dit uit zich niet alleen in het zoeken naar sterke en milieuvriendelijke nieuwigheden, maar ook in het inzetten van natuurlijke vijanden tegen plaagbestrijding en in aandacht voor specifieke klimaatbomen. Planten zijn momenteel heel erg trendy. Ze zorgen niet alleen voor een verfijnde decoratie van ons interieur, maar ze sieren ook onze terrassen en tuinen. Bovendien brengen ze door hun natuurlijkheid instant geluk en zorgen ze voor onze gezondheid.

Ook op floraal vlak scoort België al heel lang hoge toppen. Ook dit kunnen we weer merken tijdens deze bijzondere bloemenexpo. Belgische floristen brengen een hommage aan de gebroeders Van Eyck. Net als deze vakkundige meesterschilders hebben onze meesterbinders oog voor detail, raffinement. Ze sublimeren als het ware de natuur. Elke florist koos een stukje uit het Lam Gods en brengt dit hier weer tot leven. Zo koos Moniek Vanden Berghe voor de paarden van de ridders van Christus. De organische structuren accorderen perfect met de manen van de paarden. Prachtige Ansu Pure Vanda (ansu.eu) orchideeën geven een edele touch aan dit verhaal. Bernadette Pichot koos voor muziek. Met bamboe en een schitterend assortiment van bijzondere bloemen brengt ze Van Eyck weer aan het zingen. Ivan Poelman werd gefascineerd door het lam. Het ‘Lam Gods’ krijgt bij hem een plaats op een rozenaltaar. Dirk De Goede neust in de boeken en fleurt ze op met bloemen. Bij Charlotte Bartholomé ontdekken we een stralende bloemenzon en Aymeric Chaouche brengt een hommage aan Eva. Haruko Noda zorgt voor een poëtisch vertaling van de bloemenpracht. Ook Wim De Ruyver en Nele Destoop gaan voor bloemen- en plantentaferelen. Carl Depuydt zorgt voor mystiek.
De floristieke vertaling van Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin vinden we ook schitterend in beeld gebracht bij oa Belgisch kampioen Stefan Van Berlo met een technisch hoogstaande creatie. Sören Van Laer kiest dan weer voor exotische bloemenhangmat tussen trendy groen in wand-globee’s (floriate.com). Tomas De Bruyne stelt Hortinno Azalea’s in de kijker. Pieter Vanneste richt zijn bloemenblik op een oneindig bloemenparadijs met een concept met bloemen en spiegels. Voor Jan Deridder is het paradijs een oneindige bloemenspiraal. Bij Rita Van Gansbeke brengen gele Craspedia’s florale zonnestralen als energiebron voor de groene planten, als warmte-en lichtbron voor de kabouters met hun paradijselijke rode, blauwe, zwarte, gele of rode schoentjes… Geert Pattyn brengt de sierteelt in kader. Tania Huyghe maakt weefwerk met natuurlijke materialen en gebruikt die als canvas voor Belgische bloemen, terwijl Tom De Houwer een waarachtig bamboepaleis bouwt. Daniël Ost brengt in het Kuipke een ode aan de fiets met een emblematische florale fietscreatie met sublieme planten. Dit is geen exhaustieve beschrijving … er is nog veel meer te zien en nog veel meer bloementalent te ontdekken. Je moet het gewoon zelf zien!

Zet je wandeling verder naar het gezellige centrum van de stad Gent. Ook in het Provinciehuis, Het Huis van Alijn en in het prachtige Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat zijn bloemenverhalen te bewonderen. Gentse floristen Frank Van Cauwenberghe, Bart De Rocker (Amfore), Bluet, Into The Wild Bloemen … en Brugs florist en sfeermaker Frederiek Van Pamel zetten dit laatste pand in de bloemetjes! Sommige Gentse restaurants vergasten je zelfs met een extra bloementouch aan hun menu’s, speciaal voor dit bloemenfeest!

Wat er nog meer te ontdekken valt en alle praktische informatie vind je op: www.floralien.be