stadspaleis

FLORALIËN IN HET PALEIS OP DE MEIR ANTWERPEN: bloemrijke reis door onze geschiedenis

Het Paleis op de Meir is een parel van architectuur. Je wandelt er doorheen de geschiedenis. De rijke koopman Johan Alexander van Susteren geeft opdracht om het kasteel te bouwen in 1745. Hij sterft nog voor de werken voltooid zijn en Napoleon Bonaparte laat het paleis verder afwerken en herinrichten in Franse empirestijl. In 1814 krijgt het paleis voor het eerst koninklijke allures. Willem I, koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zit dan op de troon. In 1830 wordt het Belgisch koningshuis eigenaar. Naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van België laat ook Leopold II enkele verbouwingen uitvoeren en laat hij de prachtige spiegelzaal inrichten. Je kan er zijn initialen terugvinden in goudkleurige letters. Tijdens WO I verblijven Albert I en Elisabeth enkele maanden in het kasteel.

De erfgoedstichting Herita, de Gentse Floraliën en de Stad Antwerpen namen samen het initiatief om het stadspaleis een hele week open te stellen voor het publiek. Een erfgoedsite bezoeken die voor de gelegenheid gedecoreerd is met aangepaste bloemendecoraties is een fantastische ervaring! Laat het ook een aanzet zijn voor ons allen om meer groen binnen te brengen in onze interieurs en in de stad!

Enkele blikvangers!

Dirk De Goede, floral designer uit Brasschaat decoreerde voor de gelegenheid de fassade. Op de gevel van het stadspaleis prijken prachtige historische festoenen. Het realiseren van bloemrijke festoenen is een huzarenwerkje! Dirk koos voor oranje bloemen, een knipoog naar de Nederlandse periode!

Olivia Bloom, Jill Ceulemans en haar team realiseerden een heus floraal kantwerk passend bij de rococomotieven op de lambrisering en de treden van de traphal. Olivia Bloom is een duurzame onderneming. Jill Ceulemans nam het initiatief om samen met inclusie van mensen die drempels ervaren een bloemenzaak te starten. Op deze manier krijgen deze mensen de kans om hun creativiteit aan de wereld te laten zien.

Atelier Sören Van Laer (Sören Van Laer en Aymeric Chaouche) kreeg de bijzondere opdracht om de historische spiegelzaal te decoreren. Ze kozen voor een traditionele bloemendecoratie met grootse vazen vol hortensia, kleurrijke chrysanten, appels en exotische materialen. De exotische nutans zijn een knipoog naar de koloniale geschiedenis van Leopold II.

Antwerps designer Mark Colle (Baltimore) creëerde in de kaartenzaal Paola’s party met exuberante vazen vol bloemen, torenhoge taarten en flessen wijn in een vegetatief kader.

Raf Verwimp, floral designer uit Lier kreeg de Hollandse zaal ter decoratie. Hij speelde met zijn florale aankleding in op de oker en grijze kleuren van dit paradijsje.

De Japanse Haruko Noda vinden we terug in de balkonzaal, een prachtige lichtrijke ruimte in empirestijl. Met haar verfijnde keramiek gevuld met tere blauwe bloemen en witte Vanda creëerde ze een schitterend contrast met de massieve keramiek van het verwarmingselement.

En er is nog veel meer te ontdekken. Je vindt in het stadspaleis ook creaties van de Franse Nolwenn Pittet, van de Belgische designers Nele Destoop, Tania Huyghe, Tom en Caroline Degroote & Tim Beyens, Jonas De Vestel, CVO Antwerpen, het Roemeense team Nicolae Agop …

Chocolatier Dominique Persoone die een winkel heeft in het stadspaleis – The Chocolate Line – ontwierp speciaal voor de gelegenheid 3 fantastische florale pralines: met rozen, lavendel en viooltjes. Zijn winkel werd voor de gelegenheid bloemrijk gedecoreerd door een Oekraïens paar met vredesbloemen in pastelkleuren.

Dit unieke event is zonder twijfel een bezoekje waard!

Nog tot en met 9 oktober

Info en tickets: www.herita.be/nl/evenements/floralien-het-paleis-op-de-meir