Helleborus Award 2021: thema ‘PUUR’ – Het wedstrijdreglement

Ben jij een getalenteerd florist? Houd je van de unieke winterbloeier Helleborus? Vind je het een uitdaging om met deze bloem een vernieuwende creatie te maken?  

Dan is deze wedstrijd iets voor jou!

We verwachten de realisatie van een bijzondere winterse creatie met Helleborus. Takken, hout, schors, wol … en nog veel meer andere materialen kunnen als basis dienen voor een creatie waarbij Helleborus de hoofdrol speelt. Het thema van de wedstrijd is ‘PUUR’.

Maak dus een creatie waarbij de ‘pure kracht’ van Helleborus overduidelijk wordt!
Gebruik in je creatie ook zeker één ontstaanshandeling: vlechten, weven, binden, knopen, rijgen, bundelen, strooien, stapelen, plooien, overbruggen, buigen, snijden …


De werken komen op een metalen sokkel te staan van 1 m hoog met een oppervlakte van 35×35 cm. Gelieve je creatie hieraan aan te passen.

Deze wedstrijd staat open voor professionele floristen. Ben je werkzaam als zelfstandig florist of werk je in een bloemenzaak, dan is deze wedstrijd iets voor jou.

Onderwerp

Plantencentrum Het Wilgenbroek is een vooraanstaande Helleboruskwekerij met internationale faam. Elk jaar in de maand februari worden op de kwekerij open deurdagen georganiseerd waarbij Helleborus in de kijker staat.

Voor de 7de keer wordt in 2021 de Helleborus Award georganiseerd. Een wedstrijd waarbij max. 25 professionele floristen de kans krijgen hun creativiteit met Helleborus aan het licht te brengen.

Beoordeling

De jury zal de volgende punten beoordelen:

Originaliteit thema/ontwerp – originaliteit Helleborus – kleurgebruik – techniek – proportie/balans

Opmerking: de creatie moet op een metalen sokkel van 1 m hoog en oppervlakte 35×35 cm passen.

Praktische informatie

1. Wanneer?

 • Inschrijven kan tot en met 31 januari per mail aan tineke@hetwilgenbroek.be met vermelding ‘deelname Helleborus Award 2021 ’. Er kunnen maximaal 25 floristen deelnemen.
 • We verwachten je afgewerkte Helleborus creatie op vrijdag 19 februari. Kan je je creatie enkel later op de avond brengen, gelieve dan vooraf een seintje te geven aan Tineke Van Paemel +32 (0)473/83.52.51
 • Op 20 en 21 februari worden de werken in de kwekerij tentoongesteld. Tijdens deze dagen worden de werken ook gejureerd.
 • Prijsuitreiking vindt plaats op zondag 21 februari om 16u00 – hoogstwaarschijnlijk op digitale wijze!

2. Materialen.

 • Alle materialen worden door de deelnemers zelf meegebracht en bekostigd
 • Het werkstuk wordt thuis gemaakt en zo goed mogelijk afgewerkt.
 • Voorzie je creatie zeker van je naam, maar zorg ervoor dat je creatie ook naamloos kan beoordeeld worden maw zorg dat je naam kan verwijderd worden!

Alle werkstukken blijven ter plekke tot en met zondag 21 februari. De werkstukken worden door de deelnemers terug meegenomen vanaf 17u00.

3. Organisatie en jury

 • Je kan/mag de organisatoren op voorhand altijd contacteren als je vragen hebt rond een bepaald materiaal.
 • De jury zal bestaan uit professionele floristen.
 • De organisatie kan niet verantwoordelijk gesteld worden in het geval van diefstal, vandalisme, brand of andere beschadigingen aan de werkstukken of aan materialen van de deelnemers.
 • Een eventuele verzekering tegen beschadiging van materialen, werkstukken of voor de deelnemers zelf, valt ten koste van de deelnemers zelf.
 • Voor, tijdens of na de jurering kan er geen enkele discussie gevoerd worden met de organisatoren of met de jury zelf. Dit zowel over de quotatie als over het verloop van de wedstrijd zelf.
 • Elk contact met één of meerdere van de juryleden met de deelnemers, voor of tijdens de jurering, is verboden.
 • De jurering gebeurt ter plekke. Volgende punten worden in acht genomen: originaliteit thema/ontwerp – originaliteit Helleborus – kleurgebruik – techniek – proportie/balans.
 • De jury hoeft zich niet te verantwoorden over de gegeven punten en is niet verplicht deze achteraf aan de deelnemers mee te delen.
 • Elke irregulariteit of onverenigbaarheid met het reglement kan een diskwalificatie met zich meebrengen.
 • De organisatie behoudt zich het recht veranderingen aan te brengen aan het reglement en de wedstrijd.

4. Prijzen

In de prijzenpot zitten waardebonnen voor een totaalbedrag van € 600,-. Deze bonnen staan voor de aankoop van planten bij Het Wilgenbroek. De winnaar krijgt bovendien aandacht in Fleur Creatief en/of Fleur Magazine.