TER LAAK ORCHIDS VERKOZEN TOT INTERNATIONAL GROWER OF THE YEAR 2018

Phalaenopsis Ter Laak

International Grower of the Year 2018
Op 23 januari 2018, tijdens de gala-avond van de Internationale Pflanzenmesse Essen (IPM) werd Ter Laak Orchids verkozen tot International Grower of the Year 2018 én mochten ze de duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen!
Eduard ter Laak: “Elke dag streven wij naar topkwaliteit. Daarom investeren wij voortdurend in technische innovaties en ontwikkeling van ons product. Altijd op duurzame wijze, want respect voor de mens en zijn omgeving zit in ons karakter. Samen met onze klanten, leveranciers én onze medewerkers leggen we de lat steeds een beetje hoger. Daarom investeren we niet alleen in ons product, maar ook in duurzame relaties. Dat dit nu wordt beloond met deze onderscheiding is fantastisch!”

De International Grower of the Year Award is een wereldwijde onderscheiding voor sierteeltkwekers die uitblinken op het gebied van marktontwikkeling, duurzaamheid, economie, human resource en/of innovatie. Het is een initiatief van de International Association of Horticultural Producers (AIPH) in partnerschap met FloraCulture International (FCI), ontstaan in 2009.

Ter Laak op het podium als winnaars van the IGOTY Awards

International Association of Horticultural Producers (AIPH)
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam een ​​groep vertegenwoordigers van de nationale telersverenigingen van West-Europa bijeen in Zürich. Ze waren verenigd door de ambitie om relaties tussen Europese tuinbouwers te herstellen. Die visie inspireerde hen tot het vormen van de Association Internationale des Producteurs de l’Horticulture (AIPH), die de basis legde voor een internationale gemeenschap die tot op de dag van vandaag bestaat.

Sindsdien zijn er veel dingen veranderd. We leven in een snel draaiende technologische wereld en raken verder en verder verwijderd van de natuur. Dat is de reden waarom AIPH vandaag leeft en ademt: om een ​​duurzame relatie met sierbomen, planten en bloemen nieuw leven in te blazen.

AIPH ondersteunt het werk van telersorganisaties overal ter wereld die samen de trotse AIPH-gemeenschap vormen. Ze promoot de meest duurzame, ethische en geavanceerde werkwijzen in de sierteeltproductie, viert de meest vooruitstrevende telers en deelt baanbrekende nieuwe benaderingen en studies. Op deze manier wordt de vraag naar sierteeltproducten wereldwijd gestimuleerd.

International Association of Horticultural Producers

Ter Laak Orchids, toonbeeld van duurzaamheid
Het familiebedrijf Ter Laak kweekt sinds 1980 Phalaenopsisplanten. Ze zijn gevestigd in Wateringen, in het Westland. Samen met 185 medewerkers kweken ze elk jaar ruim 6 miljoen Phalaenopsisplanten op. Ze beschikken over 125.000 m2 productieruimte verdeeld over twee moderne, duurzame locaties in Nederland. De planten worden  verkocht aan groothandels, tuincentra en retailers.

Duurzaamheid zit in het karakter van de kweker. Ze zijn continu op zoek naar duurzame innovaties om de productie te optimaliseren en de impact te minimaliseren.

Richard & Eduard Ter Laak

In 2011 opende Ter Laak Orchids een gloednieuwe Phalaenopsiskwekerij. Met 78.500 m2 opvallend groot, maar echt in het oogspringend is het duurzame karakter van het pand. Daarbij zorgen de volledig isolerende kasgevels, drie binnenschermen, warmte/koude bronnen, warmtepomp en WKK’s met een rookgasreiniger tot energiebesparing en dus CO²-reductie.

In 2017 werd ook een ondergrondse waterberging in gebruik hebben genomen. Hiermee kan overtollig regenwater opgeslagen worden in de bodem. Dit regenwater kunnen ze op een later moment oppompen en gebruiken voor het bevochtigen van de planten. Bovendien gaat Ter Laak verzilting van de bodem tegen én helpen ze de omgeving droge voeten te houden bij hevige regenval.

Momenteel bouwt Ter Laak  een DaglichtKas van 5 hectare waar heel energiezuinig geteeld zal worden. Hier wordt zonne-energie opgevangen en de warmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor het verwarmen van de kassen op een later moment. In het voorjaar van 2018 zal deze nieuwe DaglichtKas in productie gaan.

Bedrijf Ter Laak Orchids

De potplantenkwekerij is hiermee het toonbeeld van duurzaamheid. Bovendien is er ruimte voor de nieuwste teelttechnieken en kent de orchideeënkwekerij een verregaande automatiseringsgraad.

In het kader van duurzaamheid hecht Ter Laak Orchids ook heel veel waarde aan kwaliteitscertificeringen. Ze beschikken over het MPS-Florimark Production label. Dit topcertificaat van de stichting MPS garandeert afnemers dat ze voldoen aan de strenge eisen op het gebied van mens, milieu en kwaliteit. Hiermee is MPS-Florimark Production met recht hét duurzaamheidslabel van de sierteeltsector.

Om dit certificaat in bezit te krijgen, moet je beschikken over vier deelcertificaten:
MPS-A+
Dit is het wereldwijde milieukeurmerk dat aantoont dat de Phalaenopsis milieuvriendelijk geteeld worden op het hoogste niveau.
MPS-GAP
Dit certificaat toont aan dat Ter Laak voldoet aan de eisen op het gebied van traceerbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Dit is het certificaat van de supermarktorganisaties in Europa.
MPS Quality
Dit certificaat toont aan de bedrijfsprocessen zijn beschreven en dat dit leidt tot een zichtbare verbetering van de kwaliteit.
MPS-SQ
Dit certificaat toont aan dat Ter Laak op een goede, veilige en sociale manier omgaat met hun werknemers en uitzendkrachten.

Blik in de Phalaenopsis serre

Continue innovatie en aandacht voor kwaliteitsvolle producten
Naast verbreding van het aantal productconcepten, zoekt Ter Laak voortdurend naar uitbreiding en verbetering van het Phalaenopsisassortiment. Dat doen ze onder meer door de eigen R&D afdeling en in de proefkassen nieuwe soorten te testen voor gerenommeerde plantleveranciers.

http://aiph.org
http://www.orchidee.nl