Nieuwe technologie zorgt ervoor dat leveringen in de sierteeltsector accurater kunnen en het creditnota bedrag sterk kan dalen.

Case study: plantengroothandel Floréac in Lochristi gebruikt het Zetes’ vision systeem

Floréac is actief in de handel en distributie van potplanten in Europa. Vanuit het distributiecentrum in Lochristi (België), waar 100 mensen in dienst zijn, worden de klanten – gespecialiseerde tuincentra, bouwmarkten en groothandelaren – één tot drie keer per week beleverd. Deze klanten bevinden zich vooral in Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland.

Om correcte leveringen te verzekeren, klantendisputen te verminderen en de creditnotabedragen te verlagen, koos Floréac voor een geautomatiseerde shipping verification van haar plantenkarren op basis van Zetes’ vision technologie. Het systeem op basis van camera’s laat toe om via één snelle scan grote hoeveelheden 2D-codes te lezen en deze onmiddellijk te linken aan Floréac’s ERP-systeem (SAP). Fouten worden zo onmiddellijk gedetecteerd, foto’s gelden als bewijs van de levering (visual proof of shipment) en correcte laadlijsten worden per kar uitgeprint en meegeleverd.

Verhogen van leveringsbetrouwbaarheid

 

De distributie van potplanten gebeurt op Deense karren. Dit zijn standaard plantenkarren die in de Europese plantendistributie als transportmiddel gebruikt worden. Het intern transport van deze karren wordt bij Floréac verzekerd door een RFID-gestuurde kettingbaan die door het volledige distributiecentrum loopt. RFID of Radio-Frequency Identification is een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten zitten. De picking labels, die corresponderen met de orderlijnen van de bestelling en voorzien zijn van een 2D-barcode, worden tijdens het orderpicken op een kartonnen frontplaat vooraan op de kar geplakt. Na het laden van een kar worden de afgewerkte karren die klaar zijn voor transport via de kettingbaan naar de juiste laadkade gebracht.

De verwerking van de orderlijnen gebeurt bij Floréac handmatig, met een volume van 25 tot 35 orderlijnen per kar en piekmomenten met 12.000 tot 14.000 orderlijnen per dag. Het risico is natuurlijk dat er regelmatig menselijke fouten in de logistieke flow sluipen. Zo gebeurde het wel vaker dat orderlijnen werden gefactureerd maar niet geleverd.

Om accurate leveringen te garanderen, voorzien van een correcte laadlijst per kar, zocht Floréac een oplossing die een snelle, efficiënte eindcontrole op de afgewerkte karren kon verzekeren. De automatische detectie van fouten en het opbouwen van een foto-database ter controle van klachten waren daarbij de belangrijkste uitdagingen.

Floréac vond een ideale oplossing bij Zetes. Zetes kon met zijn shipping verification oplossing op basis van vision technologie een efficiënte oplossing bieden.

Vision technologie biedt een oplossing die met één scan grote hoeveelheden barcodes (1D of 2D) leest en ineens decodeert en deze online aan een productiesysteem (ERP, MRP, WMS …) linkt. Hierdoor kan bij Floréac in een fractie van een seconde worden gedetecteerd of alle producten op de kar tot dezelfde levering behoren.

Automatisch scannen en decoderen van meerdere barcodes
Het vision-systeem bij Floréac is als een poort opgesteld op het traject van de vloerketting. Het neemt foto’s van de karren terwijl deze langsrijden, waardoor de logistieke flow op geen enkel moment wordt vertraagd of onderbroken.

Het systeem neemt 2 fotosets van elke afgewerkte kar:

 1. Een eerste set bestaat uit een foto van de vaste, unieke 2D-barcode van de kar zelf die wordt gelinkt aan de foto van alle 2D-pickinglabels die tijdens de logistieke flow op de plaat vooraan op de kar werden gekleefd. Zo worden alle orderlijnen op de kar (potten, bakken, enz.) aan de ID van de kar gelinkt. Deze informatie wordt doorgestuurd naar Floréac’s SAP, zodat gecheckt kan worden of alle picking labels tot dezelfde levering behoren. Indien dit niet het geval is, wordt de kar afgezonderd en wordt een foutenrapport uitgeprint dat de operator toelaat de fout te corrigeren.
 2. Een tweede set van kleurenfoto’s, genomen door twee ‘standaard’ digitale camera’s, kan indien nodig dienen als bewijsmateriaal van de geleverde planten. De beelden van elke kar worden opgeslagen in een beeldenbank en dienen als bewijsmateriaal in het geval van discussies met klanten over hoeveelheden, kwaliteit, juiste kleur of grootte van de planten enz.

Alle gevalideerde karren worden via de vloerketting naar de juiste laadkade gestuurd, waar een laadlijst per kar wordt afgedrukt.

De voordelen

 • Drastische daling van foute leveringen
  Het aantal klachten die veroorzaakt worden door menselijke fouten daalt drastisch. Elke fout wordt namelijk onmiddellijk gedetecteerd, gecorrigeerd en ook teruggekoppeld aan de betrokken medewerker. Dit leidt er ook toe dat medewerkers een stuk alerter en bewuster omgaan bij het verzamelen van de orders.
 • Creditnota’s dalen
  Het invoeren van de beeldenbank van kleurenfoto’s zorgt er ook voor dat het aantal klachten “gefactureerd maar niet geleverd” sterk daalt.
 • Tijds- en papierwinst
  Bovendien wordt er per kar onmiddellijk een correcte laadlijst afgedrukt en op de kar bevestigd, waarmee Floréac beantwoordt aan een vraag van zijn klanten.

Over Zetes

Zetes is een internationale onderneming gespecialiseerd in identificatie- en mobiele oplossingen. Met behulp van de nieuwste technologieën helpt Zetes zijn klanten om de snelheid en kwaliteit van de processen en de betrouwbaarheid van de gegevens te verbeteren, zodat ze een voorsprong hebben binnen hun sector.De Zetes Groep is gevestigd in Brussel en heeft meer dan 1100 werknemers in 21 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

www.zetes.com

www.floreac.com